Baigli / Beigli cozonac unguresc – reteta video

Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Baigli / Beigli - cozonac unguresc
Baigli / Beigli - cozonac unguresc - reteta video
Servire Preparare Gatire
8-10 portii 60 minute 30 minute
4/5900 voturi
Ingrediente
pentru aluat:
pentru umplutura de nuca:
pentru umplura de mac:

Baigli sau beigli este un cozonac unguresc cu umplutura bogata de nuca sau mac. Baigli nu se aseamana totusi cu cozonacul nostru traditional. Este mai mult o rulada, cu aluat subtire si umplutura din belsug. Eram foarte intrigata de acesta reteta, nu o facusem niciodata, dar toata lumea o lauda. In zona de sud a tarii se face reteta de cozonac traditional, cel cu rahat, nuca sau umplutura de cacao.

Am cautat mult o reteta buna de baigli, cat mai aproape de original si am ajuns prin a traduce o reteta ungureasca. A trebuit bineinteles s-o adaptez pentru ca in reteta originala se folosea o cantitate mare de margarina si in plus si untura. Am modificat reteta si am folosit doar unt. Acesta e mai sanatos si mult mai gustos. Am si testat reteta inainte, si am modificat-o astfel incat sa iasa un aluat potrivit. Pentru umpluturi, am ales sa le fac pe cele doua traditionale, pe cea de mac si pe cea de nuca.

Umplutura se intinde pe aluat intr-un strat generos, aceasta este o caracteristica a acestui baigli. Eu am adaugat arome si stafide, dar se mai poate pune scortisoara sau coaja de portocala. Am vazut si umpluturi care mai contineau gem de caise sau chiar de portocala. Forte important la acest baigli este sa nu lasati aluatul sa dospeasca, pentru ca astfel va crapa in cuptor. Pentru a preveni asta, aluatul se tine in permanenta in frigider, si dupa ce l-am framantat si dupa ce l-am umplut. Mai ales ca dupa ce l-am umplut, trebuie sa-l ungem de doua ori, o data cu galbenus de ou, iar a doua oara cu albus.

Cozonacul unguresc baigli se poate crapa la cuptor, iar pentru a diminua asta, trebuie sa intepam cozonaceii inainte de a-i baga in cuptor. Exista totusi posibilitatea sa se crape oricum, dar nu este nicio problema, este normal sa se intample asta. Dupa ce s-au copt, baigli trebuie neaparat lasat sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei, altfel se va sfarama cand il taiati. Pastrati baigli invelit in folie de plastic pentru a ramane proaspat cat mai mult timp.

Mod de preparare baigli / cozonac unguresc: