Ingrediente
Pentru aluat:
- 200 g unt
- 500 g faina
- 150 ml lapte caldut
- 70 g zahar pudra
- 10 g drojdie proaspata
- 2 galbenusuri
- 1 esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
- putina sare
Pentru umplutura de nuca:
- 100 ml lapte
- 250 g nuca macinata
- 70 g zahar
- 70 g stafide
- 1 esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
Pentru umplura de mac:
- 250 g mac macinat
- 100 ml lapte
- 70 g zahar
- 70 g stafide
- 1 esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de cozonac unguresc le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Baigli sau beigli este un cozonac unguresc cu umplutura bogata de nuca sau mac. Baigli nu se aseamana totusi cu cozonacul nostru traditional. Este mai mult o rulada, cu aluat subtire si umplutura din belsug. Eram foarte intrigata de aceasta reteta, nu o facusem niciodata, dar toata lumea o lauda. In zona de sud a tarii se face reteta de cozonac traditional, cel cu rahat, nuca sau umplutura de cacao. Cozonacul copilariei mele era cel foarte pufos, care se desfacea in fasii si care neaparat avea cacao. Nici umplura de mac nu e foarte populara in zona mea, asa ca nu o folosisem niciodata.
Am cautat mult o reteta buna de baigli, cat mai aproape de original si am ajuns prin a traduce o reteta ungureasca. A trebuit bineinteles s-o adaptez pentru ca in reteta originala se folosea o cantitate mare de margarina si in plus si untura. Am modificat reteta si am folosit doar unt. Acesta e mai sanatos si mult mai gustos. Am si testat reteta inainte, si am modificat-o astfel incat sa iasa un aluat potrivit. A iesit un cozonac perfect cu o textura perfecta. Pentru umpluturi, am ales sa le fac pe cele doua traditionale, pe cea de mac si pe cea de nuca.
Cozonac unguresc / baigli, cum il preparam, cum facem umplura?
Umplutura se intinde pe aluat intr-un strat generos, aceasta este o caracteristica a acestui baigli. Eu am adaugat arome si stafide, dar se mai poate pune scortisoara sau coaja de portocala. Am vazut si umpluturi care mai contineau gem de caise sau chiar de portocala. Foarte important la acest cozonac unguresc este sa nu lasati aluatul sa dospeasca, pentru ca astfel va crapa in cuptor. Pentru a preveni asta, aluatul se tine in permanenta in frigider, si dupa ce l-am framantat si dupa ce l-am umplut. Mai ales ca dupa ce l-am umplut, trebuie sa-l ungem de doua ori, o data cu galbenus de ou, iar a doua oara cu albus.
Cozonacul unguresc baigli se poate crapa la cuptor, iar pentru a diminua asta, trebuie sa intepam cozonaceii inainte de a-i baga in cuptor. Exista totusi posibilitatea sa se crape oricum, dar nu este nicio problema, este normal sa se intample asta. Dupa ce s-au copt, baigli trebuie neaparat lasat sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei, altfel se va sfarama cand il taiati. Pastrati baigli invelit in folie de plastic pentru a ramane proaspat cat mai mult timp. Eu i-am pastrat in frigider, insa se pot pastra si intr-o camara mai rece sau pe balcon, daca afara nu este cald.
Excelenta reteta!