Ingrediente
Pentru aluat:
- 500 g faina
- 300 ml apa
- putina sare
Pentru umplutura:
- 600 g nuca macinata
- 150 g zahar
- coaja de la 2 lamai
Pentru sirop:
- 750 ml apa
- 300 g miere
- 2 linguri esenta de lamaie
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de turte de Craciun cu nuca le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de turte de Craciun este una traditionala si foarte iubita. Se mai numesc scutecele lui Iisus sau pelincile Domnului. Se fac in special in Moldova, dar si in partea de sud a tarii. Reteta are mai multe variante de umplutura, insa cele mai faimoase sunt cele cu nuca si cu canepa. Cele cu canepa se numesc turte cu julfa si au o reteta veche si foarte iubita. In zilele noastre canepa a fost inlocuita cu nuca macinata, mai ales pentru ca nu gasesti canepa peste tot. Turtele acestea se fac de obicei in saptamana de dinaintea Craciunului si se mananca in Ajun. Se spune ca cu cat stau mai mult, cu atat sunt mai bune. Pentru ca se mananca in post, aceasta reteta este una de post si este foarte simpla. Aluatul este unul de paine nedospita, iar umplutura este facuta din nuca, zahar si mirodenii.
Aceste turte de Craciun au o semnificatie religioasa foarte importanta pentru crestini. Se fac doar in postul Craciunului si se mananca doar in Ajun. Sunt facute din ingrediente foarte simple, asa cum se facea toata mancarea pe vremuri. Adevarul este ca strabunii nostri faceau mancare simpla, cu ce aveau la indemna si ce era prin ograda. Imi amintesc ca asa facea si strabunica mea. Ea manca putin, din ce avea in propria curte. Consuma mai putin de 1 kg de zahar pe an, iar uleiul il masura cu lingura. Ne spunea ca mancarea multa nu e buna si ca zaharul ne omoara. Si mare dreptate avea! Astazi chiar ca mancam mult, chiar foarte mult. Consumam mult zahar si multe grasimi. Ne-am schimbat mult obiceiurile alimentare si adevarul este ca prea putini tinem posturile.
Cum facem cele mai bune turte de Craciun cu nuca?
Pentru aceste turte de Craciun am inceput cu aluatul care este simplu si usor de preparat. E un aluat de paine nedospit pe care trebuie sa-l framantam bine. Il impartim apoi in bilute pe care le intindem foarte subtire. Eu le-am intins in forma rotunda, dar pot fi si dreptunghiulare. Pentru a le coace am folosit cuptorul electric Electrolux Steamboost care este ajutorul meu de nadejde de cativa ani deja. Are functii de gatire cu abur si functii clasice si poate coace si gati absolut orice preparat la cuptor. Eu am copt turtele cate doua si le-am lasat doar 15 minute. Au fost perfect coapte si crocante. Pentru a le inmuia am facut un sirop minunat cu miere si esenta de lamaie. Puteti folosi si zahar, insa mierea ii confera un gust special preparatului. Daca folositi miere, aveti grija sa fierbeti siropul.
Umplutura pentru aceste turte de Craciun este si ea super simpla. Aveti nevoie de nuca romaneasca pe care s-o coaceti putin un cuptor sau in tigaie. Asta o va face mult mai crocanta si mai gustoasa. Macinati-o apoi insa nu foarte fin pentru a avea putina textura. Nuca macinata se amesteca cu zahar pudra si cu multa coaja de lamaie. Pentru a asambla desertul punem straturi alternative de turte inmuiate in sirop si nuca macinata si avem grija ca ultimul strat sa fie de nuca. Eu am asamblat turtele intr-un inel pentru tort pentru a fi mai usor de manevrat, dar nu e obligatoriu. Turtele se lasa sa stea la rece pentru cel putin 12 ore, dar le puteti face si cu cateva zile inainte. Sunt absolut minunate! Incercati si reteta mea de malai la cuptor pentru o alta reteta veche si foarte iubita.
buna ziua,cate foi trebuie sa iasa cu aporoximatie.