Ingrediente
- 500 g ciuperci
- 1 Puiul Fermierului
- 300 g afumatura
- 2 oua
- 2 cepe tocate marunt
- 400 g smantana
- 4 linguri ulei
- 1/2 legatura marar
- 1/2 legatura patrunjel
- 3 catei de usturoi maruntiti
- 1 lingurita boia dulce
- 1 lingurita cimbru
- sare
- piper
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de pui manastiresc il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Notes
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de pui manastiresc este una dintre cele mai bune mancaruri cu pui pe care am gustat-o pana acum. Recunosc sincer ca-mi place foarte mult carne de pui si ca e una dintre cele mai utilizate feluri de carne din bucataria mea. Inca de mica am preferat aceasta carne mai ales ca nu-mi place grasimea si carnea grea. Pentru acelasi motiv consum si carne de vita sau de peste. In plus, pe langa pui acest pui mananstireasc combina alte ingrediente care imi plac. Este vorba despre ciuperci, usturoi, smanatana si afumatura.
Pentru aceasta reteta am folosit Puiul fermierului de la Agricola. De mai bine de un an folosesc acest pui premium si-mi place foarte mult gustul lui. Este un pui cu crestere lenta, hranit cu cereale si partea cea mai buna e ca e gustos. Are gustul puiul de tara, cel din copilaria mea. In plus, nu fierbe la fel de repede ca cel obisnuit, deci aroma e tot timpul mai buna si mai concentrata. Pe langa pui mai aveti nevoie dupa cum spuneam de ciuperci. Eu am folosit ciuperci champignon pentru ca din acestea am gasit, dar cele mai bune sunt ciupercile salbatice. Daca le aveti la indemana, proaspete sau congelate, nu ezitati sa le folositi.
Afumatura am folosit de curcan, pastrama de curcan. E foarte buna la gust, nu e deloc grasa si e afumata exact cat trebuie. O folosesc frecvent la o multime de preparate care cer afumatura de porc. Daca imi ramane, o tai cubulete si o pastrez in congelator, gata de a o folosi cu prima ocazie. Smantana am folosit din cea acra si grasa, cu 20% grasime. Cu cat este mai grasa, cu atat nu risca sa se separe in mancare. Puteti folosi si smantana dulce, insa mi se pare potrivita cea acra, fermentata.
Reteta de pui manastiresc e simpla. Se rumenesc toate ingredientele si se fierbe carnea pe jumatate. Se transfera totul intr-o tava pentru cuptor iar deasupra se toarna sosul de smantana. Puiul nu trebuie sa stea prea mult la cuptor si doar cat se rumeneasca usor, iar sosul sa se ingroase putin, cat sa fie gatite ouale. Totusi, aveti grija ca sosul sa ramana lichid in interior, sub pelicula rumenita. Serviti acest pui manastiresc cu mamaliguta calda sau cu cartofi ori orez. Este demential! Pentru o alta reteta delicioasa cu pui, incercati si supa de pui cu taietei de casa. O sa va aminteasca de copilarie!