Ingrediente
- 700 g trandafiri
- 1 kg zahar
- 500 ml apa
- zeama de la 2 lamai
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de dulceata de trandafiri le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Iubesc dulceata de trandafiri inca din copilarie. Mama ne-o pregatea cand eram copii, insa era tipul acela de dulceata pe care ni-l servea la ocazii speciale. De fiecare data cand aveam vreun musafir pe care mama voia sa-l impresioneze scotea din pivnita un borcan din aceasta dulceata. Mai era si dulceata de cirese amare care era la fel de speciala. Facea doar cateva borcane din fiecare si le deschidea doar atunci cand era o ocazie cu adevarat speciala. Era felul ei de a-si arata respectul fata de cei care ii intrau in casa si pe care voia sa-i serveasca cu tot ce avea ea mai bun sau mai special. Acum nu va imaginati ca daca noi ii ceream o anumita dulceata nu ne-o dadea. Dimpotriva, ne deschidea orice borcan pe care voiam. Doar ca noi preferam oricum dulceata de visine sau gemul de prune.
Dulceata de trandafiri era una speciala poate pentru ca nu era una din fructe, ci din petale de flori. De obicei faceam dulceturi din cam toate fructele posibile, dar nu si din flori. Trandafirii sunt oricum florile mele preferate si imi place sa le am in gradina. Am mai multe tipuri de trandafiri, insa cei de dulceata sunt inca mici si anul acesta nu au prea inflorit. Asa ca am apelat la trandafirii pe care mama ii are in gradina si pe care i-a plantat acum cativa ani si care au multe flori. Am cules doua tipuri de trandafiri de dulceata unii mai deschisi la culoare si altii mai inchisi la culoare. Toti trandafirii sunt comestabili, insa pentru dulceata aveti nevoie de cei parfumati si cu petalele multe. Alegeti florile frumoase, proaspete, fara petale uscate sau vestejite.
Cum facem cea mai aromata si mai gustoasa dulceata de trandafiri?
Pentru aceasta dulceata de trandafiri am cules florile in ziua in care am facut dulceata. Nu am vrut sa se ofileasca, asa ca i-am cules fix inainte. Am spalat fiecare floare pentru a nu avea praf si insecte si le-am lasat sa se usuce. Pentru ca dulceata sa nu fie amara, am taiat partea inferioara a florilor folosind o foarfeca. Am turnat apoi zeama de lamaie peste ele si am pus cateva linguri de zahar. Le-am frecat bine cu degetele cat sa-si piarda din volum si sa-si schimbe culoarea. Am facut apoi un sirop simplu din apa si zahar. Am folosit o cantitate mai mica de apa, asa ca nu l-am fiert prea mult inainte. Am pus florile si abia apoi am fiert bine dulceata cat sa se lege bine si sa aiba o culoare intensa.
Pentru a sti exact cand e gata dulceata de trandafiri am un truc care functioneaza de fiecare data. Pun o farfurie in congelator si o las sa se raceasca bine. Iau apoi o lingura de dulceata, o pun pe farfurie si o las sa stea cateva minute. Cand dulceata e complet racita se poate vedea consistenta finala a dulcetii. Daca sunteti multumiti de felul in care s-a inchegat dulceata, puteti opri focul. Daca dulceata este prea lichida, o mai puneti la fiert si o mai verificati in acelasi fel dupa 15-20 de minute. Cand este gata o puteti pune in borcane sterilizate. Folositi borcane mici pentru ca aceasta dulceata se mananca in portii mici. Serviti-o ca atare sau in diferite preparate, cum ar fi pandispanul cu fructe.
Minunata, a iesit perfect
Ma bucur ca va place reteta! ❤️❤️❤️