Ingrediente
- 2 kg nuci verzi curatate
- 2 kg zahar
- 1 litru apa
- 1 pastaie de vanilie
- zeama de la 2 lamai
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de dulceata de nuci verzi le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Dulceata de nuci verzi este un cu totul speciala, foarte fina si aromata. Anul acesta am facut multe tipuri de dulceata. Am inceput cu dulceata de capsuni, apoi am facut dulceata de cirese amare, iar acum am preparat aceasta dulceata minunata. Este imposibil sa nu fi mancat dulceata de nuci verzi in copilarie. Bunicile sau mamele noastre o pregateau la fiecare inceput de vara si o pastrau cu sfintenie pentru iarna. Era genul de dulceata pe care o scoteau doar la ocazii speciale sau cand aveam musafiri. Eu fac parte din generatia care inca a prins perioada cand invitatilor li se servea cafea si dulceata. Da, stiu, sunt batrana! Pe vremea copilariei mele nu aveam acces la dulciuri tot timpul. Dimpotriva, borcanele cu dulceturi se pastrau pentru desertul din weekend sau pentru ocaziile speciale de peste an, atunci cand aveam musafiri.
Pentru aceasta reteta de dulceata de nuci verzi trebuie sa culegeti nuci la inceputul lunii iunie cand nucile sunt inca tinere. Culegeti nucile direct din pom, nu de pe jos si alegeti nuci mari pentru ca veti pierde foarte mult din volumul lor in timpul curatarii si fierberii. Acum urmeaza partea cea mai grea. Inarmati-va cu o pereche groasa de manusi si cu multa rabdare pentru ca trebuie sa curatati nucile de coaja pana ajungeti la partea alba a nucii. Schimbati manusile periodic pentru ca iodul din nuci va perfora manusile. Eventual puneti-va mai multe straturi de manusi pentru a nu va pana mainile. Veti observa ca va trebui sa taiati destul de mult din nuca. Trebuie sa indepartati coaja pana ajungenti la miezul nucii si o sa va dati seama cam cat trebuie sa taiati.
Cum pregatim nucile pentru aceasta dulceata de nuci verzi?
Curatati cu grija fiecare nuca pentru dulceata de nuci verzi si puneti-o direct in apa rece in care ati stors cateva lamai, pentru a evita oxidarea nucilor. Lasati nucile peste noapte, acoperite cu apa si schimbati apa de cateva ori, adaugand de fiecare data zeama de lamaie. Imi amintesc ca mama facea o zeama cu var, insa nu am curaj sa folosesc aceasta metoda. Nici nu stiu unde as mai putea gasi var si nici nu cred ca ar fi un lucru sigur pentru sanatate. Lasati-le in apa si este suficient. A doua zi puteti pune nucile la fiert, in siropul facut si treaba este cam gata. Nu trebuie decat sa sterilizati borcanele si sa turnati in ele dulceata pe care ati lasat-o sa se racoreasca putin. Infiletati capacele si intoarceti borcanele cu susul in jos pentru a se crea vid.
Dulceata de nuci verzi se poate consuma la micul dejun sau se poate adauga in diferite prajituri. Este extrem de buna amestecata cu iaurt natural sau mancata cu paine prajita si unt. Rezista fara probleme chiar mai multi ani. Foarte importante e sa aveti borcane cu capace bune. Sterilizati fiecare borcan in cuptor si opariti capacele cu apa clocotita. Puneti apoi dulceata fierbinte in borcane si strangeti-le bine. Le lasati apoi sa se raceasca usor invelite in paturi, apoi le puneti in camara sau cel mai bine in pivnita. Daca sta la rece o puteti avea pentru cativa ani fara sa se strice. Daca veti incerca aceasta reteta sunt convinsa ca va veti intoarce in copilarie. Este o delicatesa care mie imi place foarte mult. Alaturi de dulceata de cirese amare, este una din preferatele mele.
Superb
Multumesc!