Ingrediente
- 200 g unt topit si racit
- 300 g mozzarella proaspata
- 250 ml apa
- 150 g zahar
- zeama de la 1/2 lamaie
- 500 g cataif (fidea proaspata)
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de kunefe de acasa le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de kunefe este una care imi place foarte mult. Imi aduce aminte de vacanta si de vara. M-am indragostit de acest desert dupa ce l-am gustat prima data in vacanta, in Turcia. Ca origine acest desert este disputat de Siria, Egipt, Palestina si chiar de Turcia. O mai regasiti sub numele de Kunafa sau Knafeh si are mai multe variante in functie de zona. Desi am incercat diverse umpluturi, cel mai mult imi place kunefe-le cu branza. M-am indragostit de acest desert cand l-am incercat in Istanbul, asa cum m-am indragost de macarons in Franta. Turcii sunt la fel de priceputi in a-l prepara si pana si ei se considera inventatorii acestui minunat desert. Varianta facuta in casa este cea mai potrivita pentru mine pentru ca il pot face cat vreau eu de dulce, iar mie nu-mi plac deserturile prea dulci.
Din fericire reteta de kunefe nu este deloc una greu de preparat, dimpotriva. Ceva mai grea poate fi procurarea fidelei proaspete care se mai numeste kataif sau kadayf. Totusi, o gasiti destul de usor online sau in magazinele orientale. In afara Romaniei se gaseste si mai usor la sectiunea de produse orientale din supermarketuri. Pentru ca branza care se foloseste in mod obisnuit este si mai greu de gasit, o puteti inlocui cu mozzarella proaspata. Aveti nevoie de o branza nesarata care se topeste frumos. Mozzarella este cea mai potrivita si se gaseste in orice supermarket. Siropul este unul simplu facut din apa si zahar in care am adaugat doar putina lamaie. Sunt variante in care se mai adauga apa de trandafir sau de flori de portocal, insa mie imi place varianta clasica, fara alte arome.
Cum gatim cel mai faimos kunefe oriental cu fidea?
Pentru a gati kunefe avem nevoie de tavi joase cu marginile destul de mari, asa cum sunt cele din reteta video. Sunt tavi speciale pentru acest desert, iar daca nu le gasiti, le puteti inlocui cu o tigaie antiaderenta. Incepeti prin a pune un strat de fidea cu unt in tava, apoi un strat de branza si din nou un strat de fidea. Presati bine fiecare strat folosind o alta tava. Kunefe-le nu se gateste in cuptor, ci direct pe flacara pana cand fideaua se rumeneste frumos. Se intoarce apoi si pe cealalta parte si se rumeneste la fel de bine. Lasati focul mic spre mediu pentru ca fideaua sa nu se arda, iar branza sa se topeasca frumos si uniform. Eu am folosit tavi mici, pentru portii individuale, insa puteti folosi si tavi mari pentru a face doua deserturi mari, cam de 23-25 de cm in diametru.
Imediat ce kunefe este bine gatit si frumos rumenit turnati peste el siropul fierbinte facut inainte. Turnati suficient sirop cat sa saturati fideaua. Siropul pe care l-am facut eu nu este la fel de dulce ca cel care se face in mod obisnuit, deci desertul nu va fi excesiv de dulce. Dupa ce-ati adaugat siropul, presarati deasupra fistic macinat de buna calitate si serviti imediat. Optional, se mai poate adauga si inghetata sau chiar caimac daca aveti de unde sa-l cumparati. Tineti cont ca kunefe-le este bun doar fierbine, atat timp cat branza este topita, deci il faceti fix inainte de servire. Daca trebuie sa-l faceti inainte, doar il asamblati si il puneti la frigider, bine acoperit cu folie de plastic. Cand sunteti gata de servire, il puneti la gatit si incalziti siropul. Nu uitati si de reteta mea de baclava! E la fel de grozava!
Mulțumesc,clar,explicit ,chiar ușor de preparat!
Cu mare drag!