Ingrediente
- castraveti
- sare mare neiodata
- condimente pentru muraturi
- 1 radacina de hrean
- 1 capatana de usturoi
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de castraveti murati in saramura le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Reteta de castraveti murati in saramura imi aduce aminte de copilarie si de bunica mea. Bunica facea in fiecare toamna aceste muraturi si le aveam pe tot parcursul iernii si chiar pana vara. Bunica avea gradina mare si isi cultiva in ea cam tot ceea ce manca. Avea rosii, varza, ardei, cartofi, ceapa, morcovi si tot felul de verdeturi. Bunicul iubea muraturile, asa ca toamna punea la murat o putina de varza si cel putin doua butoaie mari cu muraturi in saramura. Fiind butoaie de 50-100 de litri, punea muraturi asortate. Pentru o culoare mai speciala adauga 1-2 bucati de sfecla, iar zeama muraturilor devenea roz deschis, la fel si legumele. Erau minunate, nici prea acre, nici prea murate, Perfecte!
Eu fac cate un borcan mare de castraveti murati in saramura in fiecare an. Imi place sa-i folosesc in special in salata de bœuf. Se pot folosi si castravetii in otet, insa pentru aceasta salata eu prefer varianta in saramura. Asa o facea mama si m-am obisnuit cu gustul acela. Castravetii murati sunt buni si drept garnitura si se pot servi cu aproape orice mancare. Puteti chiar sa-i folositi pentru a face mancare de castraveti murati cu pui. Este foarte buna si daca n-ati incercat-o, v-o recomand. Castravetii conservati in felul acesta rezista bine si doi ani, insa odata deschis borcanul trebuie sa tineti cont de niste lucruri. Daca e frig afara, pastrati borcanul la rece, daca e cald, puneti-l in frigider.
Cum facem niste castraveti murati fermi si perfect murati.
Pentru a face niste super castraveti murati in saramura trebuie in primul rand sa alegeti cu grija castravetii. Sa fie de mici dimensiuni, fermi si fara lovituri. Sa fie de un verde inchis si sa aiba coaja lucioasa. Daca vreti sa mancati castravetii in doar cateva zile puteti sa faceti castraveti covasiti. Nu folositi borcane mai mari de 3 litri daca nu vreti sa vanturati muraturile. Daca puneti muraturile in butoaie sau borcane mari, vor trebui oxigenati, adica va trebui sa suflati aer in saramura acestora. La borcanele mai mici, e suficient sa le scuturati de cateva ori. Puteti chiar sa nu le faceti nimic penru ca nu se vor strica. E important sa stea la rece pentru a fermenta incet, fara a fi o fermentatie excesiva.
Dupa ca ati pus borcanele de castraveti murati in saramura, veti observa ca lichidul va deveni tulbure. Acest lucru este normal pentru ca a inceput fermentarea. Daca aceasta fermentare nu se opreste in 3-4-5, maximum o saptamana, inseamna ca e prea cald si trebuie sa-i puneti la rece. Ii puteti pune in frigider pentru cateva zile sau in pivnita, daca aveti. Importat e sa fie un loc rece. Sunt gata in aproximativ o luna, o luna si jumatate. Veti observa ca lichidul se va limpezi, iar castravetii vor avea o culoare kaki. Se pot apoi consuma si folosi la orice aveti nevoie. Sunt gustosi, crocanti si numai buni pentru ai servi alaturi de o mancare de fasole sau cu friptura voastra preferata.