Ingrediente
- 300 g orez
- 1.5 litri lapte
- 200 g zahar
- 4 oua separate
- 50 g unt
- coaja de la 1 lamaie
- 600 g mere decojite si taiate cuburi
- 1 lingurita scortisoara
- 2 linguri extract de vanilie
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de budinca de orez cu lapte si mere este una veche si foarte iubita. Am gasit-o in cartea de bucate a Sandei Marin, editia din 1939, si am vrut neaparat s-o incerc si eu. Orezul cu lapte reprezinta unul dintre deserturile mele preferate, asa ca trebuia neaparat sa fac si aceasta varianta. Am facut mici modificari retetei si am adaugat gramaje pentru ca in varianta din carte nu erau. Rezultatul este pur si simplu o minunatie, iar adaosul de mere este foarte potrivit. Am facut aceasta reteta pentru ca aveam prea multe mere in bucatarie si trebuie sa le folosesc la ceva. Nu-mi place sa le las sa stea pana se strica si apoi sa le arunc. Incerc sa folosesc ingredientele pe cat se poate pentru a limita risipa alimentara, mai ales acum cand toate preturile au crescut foarte mult.
Aceasta budinca de orez cu lapte si mere imi aduce aminte de copilarie si de orezul pe care mama ni-l prepara de obicei in weekend. Ni-l servea cu dulceata facuta de ea, de obicei de visine, si era minunat. Nu aveam acces la prea multe dulciuri cand eram copii, iar cele mai multe erau facute in casa. Pentru aceasta reteta am inceput cu merele. Am ales merele care aveau nevoie sa fie folosite pentru a nu se strica. Le-am curatat de coaja si le-am taiat in cuburi destul de mici. Reteta din carte spunea ca merele trebuie taiate felii subtiri si adaugate crude. Eu am preferat sa le gatesc putin pentru a scapa de lichidul acestora care poate strica rezultatul final. Bineineles ca puteti si sa razuiti merele si sa le gatiti in acelasi fel pana cand nu-si mai lasa deloc lichid.
Cum pregatim cea mai buna budinca de orez cu lapte?
Am continuat apoi reteta de budinca de orez cu lapte si mere cu pregatirea orezului. Am alesc unul cu bob rotund care este mai cremos si fierbe relativ repede. Pentru aroma am adaugat extract de vanilie, insa puteti pune si esenta. Am fiert orezul in lapte fara sa adaug zaharul pentru ca acesta face orezul sa se lipeasca mult mai usor de baza cratitei. Asfel puteti strica intregul preparat. La final am pus coaja de lamaie pentru a-si pastra cat mai mult din aroma si untul. Zaharul l-am adaugat in albusuri pe care le-am batut ca pentru bezea. Le-am incorportat apoi in orezul cu lapte racit, dupa ce am adaugat in prealabil galbenusurile. Incorporati albusurile treptat, amestecand usor cu miscari largi. Incercati sa pastrati cat mai mult din aerul incorporat in albusuri.
Dupa este gata compozitia pentru budinca de orez cu lapte si mere nu trebuie decat s-o puneti intr-o tava rotunda pentru cuptor. Deasupra adaugati din loc in loc merele si o coaceti pana cand e inchegata. Verificati miscand usor tava, iar daca compozitia este ferma, o puteti scoate din cuptor. Aceasta budinca poate fi servita si calduta, insa mie imi place s-o servesc rece, din frigider. Este foarte buna ca atare, dar si alaturi de o dulceata usor acrisoara. La fel de bine mai puteti adauga deasupra putina scortisoara sau chiar o lingura de smantana. Daca va place budinca de gris cu lapte, atunci o sa fiti incantati si de aceasta. Copiii o vor adora si ei, iar daca nu doriti sa adaugati merele, le puteti omite sau le puteti inlocui cu alte fructe. Neaparat s-o incercati si voi!