Ingrediente
Pentru prajitura:
- 200 g zahar
- 500 g iaurt greceasc
- 8 oua
- 250 ml ulei Spornic Omega 9
- coaja de la o portocala
- zeama de la o portocala
- 15 g praf de copt
- putina sare
- 800 g foi de placinta
Pentru sirop:
- 300 ml apa
- 300 ml suc de portocale
- 250 g zahar
- coaja de la o portocala
- 1 baton scortisoara
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de portokalopita, prajitura greceasca cu portocale le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de portokalopita este absolut minunata pentru orice ocazie, mai ales atunci cand aveti foi de placinta in frigider. Eu am descoperit aceasta prajitura atunci cand am fost in vacanta in Grecia. Grecii au multe deserturi insiropate si chiar sunt faimosi pentru ele. Fac ei si mai multe tipuri de baclava, unele chiar cu ciocolata, si fac tot felul de prajituri cu mult sirop, cam cum fac si turcii. Bucataria lor este pana la urma un amestec de culturi, iar cea turceasca are si la ei o mare influenta. Mie imi place bucataria greceasca pentru ca e diversa si pentru ca are si multe salate, branza feta si mult peste. Iubesc mancarea lor si mi se pare ca au foarte multa mancare sanatoasa si gustoasa. Nu pot refuza o salata greceasca si sunt fericita daca am un peste la gratar cu lamaie si oregano.
Portokalopita este tipul de reteta pe care o puteti face pentru a nu risipi mancarea. Daca va raman foi de placinta pe care nu la mai mananca nimeni, daca aveti cateva portocale in fructiera. Nu aveti nevoie de prea multe ingrediente, iar prepararea este foarte usoara. Si pentru ca e o reteta greceasca nu putea sa nu aiba si iaurt grecesc in compozitie. Eu am mereu iaurt cu 10% gfrasime in frigider, asa ca e bine sa avem si retete pentru a-l folosi. De fiecare data cand iaurtul ramane nemancat e bine sa-l folosim la altceva. De obicei il pun in placinta cu iaurt sau il folosesc la vreun sos. La fel de bine poate fi folosit si in aceasta reteta pentru ca e pacat de el. Iaurtul este si foarte sanatos si reprezinta o sursa importanta de calciu si de proteina in alimentatie.
Cum facem cea mai buna portokalopita prajitura greceasca cu portocale?
Pentru aceasta reteta de portokalopita avem nevoie pentru inceput de foi de placinta uscate. Dar sa fie uscata cat sa le putem sfaramana cu mainile. Le puteti lasa la temperatura camerei sa se usuce singure, sau le puteti pune la cuptor. Setati cuptorul la foc mic, doar cat sa se usuce, nu se sa rumeneasca. Eu am optat pentru foi de placinta mai groase, asa cum sunt si cele grecesti. In felul acesta foile isi vor pastra textura si nu se vor face pasta. Tot pentru a nu se face pasta le-am amestecat cu compozitia folosind 2 furculite. Compozitia am facut-o cu ingredienta la indemana: oua, zahar, iaurt, portocale si ulei. Uleiul a fost Spornic Omega 9, un ulei higholeic de foarte buna calitate pe care il puteti folosi la orice fel de preparate, atat dulci, cat si sarate. E minunat in orice!
Siropul pentru aceasta reteta de portokalopita este si el simplu de realizat si foarte gustos. Aveti nevoie de zahar, apa, suc de portocale si baton de scortisoara. .Rezulta un sirop gustos si foarte aromat pe care trebuie sa-l lasati sa se raceasca inainte de a-l pune peste prajitura. Imediat ce scoateti prajitura din cuptor, puneti siropul complet racit. O sa vi se para mult sirop, dar veti vedea ca-l absoarbe pe tot. Puteti chiar sa faceti mai mult pentru ca prajitura suporta o cantitate mare de sirop. Asta daca va plac prajiturile foarte insiropate. Lasati prajitura sa stea la temperatura camerei cat sa absoarba siropul, apoi o puteti pune la frigider peste noapte. Se poate apoi felia si servi! E un deliciu! Incercati si reteta mea de paste cu branza feta pentru o alta reteta cu aroma de Grecia!
Felicitări pentru ceea ce faceți. Multe din rețete le-am făcut și au ieșit o minune. Mulțumesc, Terezia.