Ingrediente
- 2 cocosi taiati in bucati mai mici
- 3 radacini mici de pastarnac / una mare
- 3 morcovi
- 3 cepe
- 1/2 telina
- 5-6 foi de dafin
- 2 capatani de usturoi
- sare celtica JamilaCuisine
- piper boabe amestec JamilaCuisine
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de piftie de cocos le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Aceasta piftie de cocos imi aminteste de copilarie si de iernile in care ai mei faceau o oala imensa de racituri. Le puneau apoi in toate bolurile si in toate castroanele pe care le aveau si le lasau in bucataria de vara. Acolo incaperea era neincalzita, asa ca era foarte frig. Cam la fel de frig ca in frigider, fara ca temperatura sa coboare sub zero. Luau de acolo cate un castron si mancam zile la rand. Tata manca piftia rece cu mamaliga calda, insa eu nu pot. Nu sunt obisnuita cu aceasta combinatie. Imi place in schimb s-o mananc cu paine si un pic mai sarata. Mi se pare ca atunci e cea mai buna. De Revelion mama mai facea piftie de curcan pentru ca era mai usora si avea mult mai putin grasime. Facea si de porc, insa mie imi placea mult mai mult cea de pasare si o preferam.
Bunica din partea tatalui meu facea piftie de cocos, chiar si primavara, atunci cand nu era chiar asa frig si ii iesea perfect de fiecare data. Era mereu bine inchegata si foarte gustoasa. Folosea pasari din curtea ei pentru ca mereu crestea multe pasari si avea cu sutele. Fie ca erau gaini, rate sau curcani, le folosea pentru piftie si nu stiu ce ii facea, dar era cea mai gustoasa. Tata ne spunea ca nici macar nu punea legume pentru ca nu avea. Punea ceapa si cel mult cateva foi de dafin. Nu avea radacionase, dar cu toate astea iesea foarte gustoasa. Punea mult usturoi si folosea strachini pentru a pune piftiile. Le lasa in camara si se inchegau minunat. In zilele noastre putem face piftii oricand pentru ca le putem pune la frigider, dar pe vremuri frigiderele lipseau.
Cum facem o piftie de cocos delicioasa, aromata si bine inchegata?
Pentru aceasta reteta de piftie de cocos am folosit carnea de la doi cocosi. Carnea cu os, bineineles. Ai mei cresc pasari pentru noi si pentru copiii nostri si avem acum destul de multe. Am taiat doi cocosi si mi-am zis ca e musai sa fac racituri. Era si pacat de carnea de pasare de curte sa n-o transform in piftii. Pentru a obtine piftii foarte bine inchegate este foarte important sa aveti carne cu os, multa carne cu os. Si de preferat carne de pasare de curte care are mult mai mult colagen si mult mai multa gelatina care vor inchega bine preparatul. Pentru a scoate din carne aceasta gelatina trebuie sa fierbeti carnea la foc mic, pentru o perioada lunga de timp. Carnea trebuie sa fie atat de fiarta, incat sa cada de pe oase cu usurinta. In felul acesta raciturile vor iesi bine.
Legumele pentru aceasta piftie de cocos nu sunt multe. Am pus ceapa, morcovi, pastarnac si telina. Bineinteles ca nu puteam sa uit de foile de dafin care dau un parfum aparte. Am fiert carnea bine de tot, la foc mediu spre mic si dupa ce am spumat-o i-am pus si capacul. Am lasat-o sa fierba carnea foarte bine, iar legumele le-am pus spre final. Nu au nevoie de timp indelungat de fierbere, deci nu trebuie sa fiarba mai mult de 30 de minute. Am pus si usturoi din belsug, insa l-am lasat doar sa se infuzeze. Am strecurat apoi zeama si am dezosat carnea. In fiecare recipient am pus morvoc si patrunjel verde pentru deloc apoi, o mana generoasa de carne. Am turnat zeama si am pus totul la frigider! Mi-au iesit niste super piftii, numai bune de pus pe masa de Craciun alaturi de salata de boeuf!