Ingrediente
- 1 kg carne tocata
- 200 g orez
- frunze varza murata
- condimente specializate pentru sarmale Delikat 100% natural
- boia de ardei dulce Delikat 100% natural
- 300 ml suc de rosii
- 2 linguri pasta de tomate
- 2 cepe tocate marunt
- 4-5 linguri ulei
- 4 foi de dafin
- cateva boabe piper
- 1 crenguta cimbru
- sare
- piper
- 1 dovleac
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de sarmale in dovleac il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de sarmale in dovleac este o varianta olteneasca absolut delicioasa al acestui preparat national romanesc. Pe mine sarmalele ma duc cu gandul la sarbatori si la ocazii speciale. Nu exista sarbatoare fara aceste rulouri din carne tocata invelite in frunze de varza sau de vita. La noi in familie erau nelipsite, iar cele mai bune sarmale din lume erau facute de bunica mea. Ea le facea doar de Craciun, din carne proaspata si intotdeauna le facea foarte mari. Mari cat pumnul, fiind suficiente maxim doua pentru a te satura. Mirosul sarmalutelor care fierb incet, la foc mic ma face mereu sa ma intorc macar cu gandul in copilarie, la bunica mea. Acestea sunt amintiri care vor ramane cu mine toata viata.
Pana acum am facut mai multe retete de sarmalute. Reteta de sarmale in frunze de vita, de exemplu, este una foarte gustoasa si care mie imi place foarte mult. Am invatat sa fac sarmalute de la tatal meu, cu el le-am facut pentru prima data, tot el m-a invatat sa le impaturesc si sa condimentez bine umplutura. Si pentru ca am vorbit de umplutura acestor sarmale in dovleac, va dau cateva ponturi pentru a o face delicioasa. In primul rand alegeti carne tocata de calitate cu 15- 20% grasime, poate sa fie si mai grasa, dar sa nu depaseasca 30%. Nu e nevoie sa transformam aceasta reteta intr-o bomba calorica. Eu am folosit carne tocata de vita, dar poate fi si amestec sau chiar de pasare.
Cum condimentem umplutura pentru sarmale?
Pentru niste sarmale in dovleac reusite avem nevoie de condimente de calitate si neaparat naturale. Eu am folosit condimentele specializate pentru sarmale din gama Delikat 100% natural. Sunt condimente fara adaosuri chimice, nu contin monoglutamant si nici alte e-uri, sunt aromate si confera un super gust sarmalelor. Pe langa acestea am mai pus boia dulce, foi de dafin si piper boabe. Pe post de oala am folosit un dovleac mare in care am pus sarmalele si le-am gatit in cuptor. Dovleacul confera un gust aparte sarmalelor si in plus, le gateste usor, la temperatura mai mica, deci vor fi mult mai gustoase. Adevarul este ca n-am mai mancat sarmale atat de gustoase de foarte mult timp.
Durata de gatire este de aproximativ 5 ore, dar daca vreti sa fie gata mai repede, le putete fierbe pe jumatate intr-o cratita obisnuita. Totusi, va recomand sa le gatiti in dovleac de la inceput pana la final. Pana la urma doar le puneti la cuptor si le verificati din cand in cand sa aiba apa. In rest, cuptorul face toata treaba. Cand sunt gata, le puteti servi la masa direct din dovleac. Veti impresiona pe toata lumea cand puneti pe masa un dovleac plin cu… sarmale. Serviti-le cu mamaliguta moale, ardei iute si smantana. Daca nu va place mamaliga, va invit sa incercati si reteta mea de paine fara framantare, usor de facut si incredibil de gustoasa.