Ingrediente
Pentru aluat
- 800 g faina
- 300 g piure de dovleac copt
- 80 ml ulei Spornic Omega 9
- 10 g drojdie uscata
- 2 oua
- 1 lingura pasta de vanilie
- 200 ml lapte
- 1 lingura esenta de lamaie
- 100 g zahar
- putina sare
Pentru umplutura:
- 250 g mascarpone
- 200 g zahar brun
- 1 lingura scortisoara
Pentru glazura:
- 400 g crema de branza
- 1 lingurita pasta de vanilie
- 100 g zahar
- 100 g piure de dovleac copt
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de rulouri cu scortisoara si dovleac le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de rulouri cu scortisoara si dovleac este perfecta pentru toamna si mai ales pentru cei ce iubesc dovleacul. Sunt foarte pufoase, incredibil de gustoase si de aromate. In plus, putem folosi dovleacul copt pentru care v-am facut si tutorial. V-am arat cum il puteti coace astfel incat sa iasa perfect si sa-l puteti folosi in diferite preparate. Am mai facut reteta de rulouri cu scortisoara, insa cea simpla, fara alte adaosuri. Este una dintre preferatele mele, iar cu dovleac parca e si mai buna. Culoarea este absolut superba, iar gustul unul minunat. Am inceput prin a testa reteta, asa cum o fac de obicei. In felul acesta ma asigur ca reteta este perfecta, ca alatul are consistenta potrivita, ca umplutura e suficienta. La glazura chiar am adaugat piure de dovleac pentru un plus de gust.
Aceste rulouri cu scortisoara si dovleac sunt perfecte pentru toamna, atunci cand este sezonul dovleacului. Bunica spunea ca cel mai bun dovleac placintar este cel peste care cade bruma. Asa ca lasa dovlecii pana cand cadea prima bruma, apoi ii recolta si ii punea in pivnita. Acolo era racoare, pe jos era pamant si dovlecii rezistau foarte bine pe toata perioada iernii. Din cand in cand scotea cate unul, il taia in felii si il punea la copt. Il cocea in cuptorul sobei din casa si de obicei era gata seara, dupa cina. Noi, copiii, il mancam presarat cu zahar tos, iar bunicii fara zahar. Era desertul nostru in multe seri de iarna. Nu prea aveam alte dulciuri, asa ca ne bucuram de dovleacul copt, de gutui sau de mere coapte. Pentru noi erau deserturile copilariei pentru ca nu era altceva.
Cum facem cel mai bun aluatul pentru rulouri cu scortisoara si dovleac?
Aluatul pentru aceste rulouri cu scortisoara si dovleac este unul simplu si foarte usor de facut. Ceea ce este oarecum neobisnuit la el este adaosul de piure de dovleac. Pe acela trebuie sa-l faceti primul, eventual cu o zi inainte pentru a se raci. Il pastrati in frigider, intr-un recipient care se inchide etans si-l folositi in deserturile voastre preferate. Eu l-am mai folosit in briosele cu dovleac si crema de branza. Ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, mai putin laptele care trebuie sa fie caldut. Ca grasime am folosit uleiul Spornic Omega 9, singurul ulei 100% High Oleic. Este de foarte buna calitate si se poate folosi in mancaruri si la deserturi. Daca aluatul este prea moale, mai puteti oricand sa adaugati putina faina. Daca este prea vartos, mai adaugati putin lapte.
Dupa ce a dospit aluatul pentru rulouri cu scortisoara si dovleac il intindeti bine si peste el puneti umplutura. Eu am optat pentru a pune mascarpone in loc de unt, apoi am pus zahar brun si la final am presarat scortisoara. Le puteti si amesteca, insa mie imi place sa le pun pe straturi. Strangeti bine aluatul cat sa formati un rulou, taiati in 12 bucati si puneti-le in tava, la crescut. Cat timp se coc rulourile, va puteti ocupa de glazura de crema de branza. In aceasta am adaugat iarasi piure de dovleac pentru culoare si gust. Cand rulourile au fost gata, le-am lasat putin la racit, apoi am pus un strat generos de glazura peste fiecare. Sunt nemaipomenite! Foarte pufoase si aromate! Daca va place dovlacul, incercati si reteta mea de chec du dovleac. Se face simplu si e de-a dreptul delicios!