Ingrediente
Pentru aluat:
- 1 kg faina
- 300 ml lapte
- 300 ml apa
- 50 ml ulei
- 20 g drojdie uscata
- 2 linguri zahar
- putina sare
Pentru umplutura:
- 200 g branza dulce
- 200 g telemea
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura chives / ceapa verde
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de langosi cu branza sarata le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de langosi cu branza este una pe care o iubesc inca din copilarie. Cand eram copil mergeam cu tata la piata pentru a face cumparaturile saptamanale. Pe vremuri piata era locul in care gaseai orice. De aici cumparai legume si fructe, de aici cumparai carne si branzeturi. In piata puteai gasi orice. Beau un suc TEC, manacai o inghetata sau iti luai o gogoasa. La gogoserie gaseai gogosile acelea uriase, dar si langosii pe care ii adoram de-a dreptul. Erau super pufosi, cu un aluat usor dulceag si plini de branza. Combinatia dintre aluatul dulceag si branza sarata era una perfecta. De fiecare data cand mergeam la piata ii ceream sa-mi ia fie o gogoasa, fie un langas. Uneori voiam o gogoasa pudrata cu mult zahar, alteori voiam un lagos plin de branza fierbinte. Tata imi cumpara ce voiam eu, insa imi era rusine sa-i mai cer inca unul. Sincer, as fi putut manca doi.
Cand eram eu copil gaseai langosi umpluti cu branza buni si bine facuti. Aveau multa branza in compozitie si erau foarte gustosi. O asemenea gogoserie avea mereu multi clienti, iar produsele erau intotdeauna proaspete. Se vindeau multe, nu aveau timp sa stea. Imi amintesc cu drag de acele vremuri si-mi pare rau ca nu mai avem acest tip de gogoserii. Acum n-am mai gasit o gogosarie unde sa gasesc langosii copilariei mele. Din acest motiv mi-i fac eu acasa. Am facut langosi clasici, cei rotunzi cu smantana si cascaval, eventual stropiti si cu putin mujdei. Langosii sunt preferatii mei si tare-mi place sa-i pregatesc. Le plac si alor mei, asa ca fac pentru toata familia. Pentru copii ii ung cu crema de ciocolata, iar pentru sotul meu, cu gem sau dulceata. Eu pun mujdei, apoi neaparat smantana si telemea. Cascaval adaug doar putin, cat sa se topeasca.
Cum facem cei mai bun langosi cu branza?
Pentru aceasta reteta de langosi umpluti cu branza am facut un aluat simplu, cu putin lapte. Nu am folosit oua, nici unt, deci pentru o varianta de post inlocuiti laptele cu apa. Am facut un aluat moale, insa nu la fel de moale precum cel al langosilor clasici. Am vrut ca aluatul sa aiba suficienta structura astfel incat umplutura sa ramana in interior in timpul prajirii. Aluatul este unul cu drojdie, asa ca trebuie sa tineti cont ca va sta la dospit. Daca nu e cald afara, il pun in cuptor si setez programul pentru dospirea aluatului. Daca nu aveti un astfel de program, puneti aluatul in cuptorul inchis, iar inauntru puneti un bol in care ati pus apa clocotita.Cat timp dospeste, va puteti ocupa de umplutura. Eu am folosit telemea de oaie si branza dulce de vaci. Asta am avut la indemana. Puteti folosi orice telemea si orice branza nesarata. Daca nu e prea sarata, puteti pune doar telemea.
Pentru ca acesti langosi umplut cu branza sa nu se desfaca in timpul prajirii, aveti grija sa-i inchideti foarte bine. Ei cresc foarte mult in timpul prajirii, iar daca nu sunt inchisi bine, Au tendinta de a se desface. Pentru a fi siguri ca toti langosii au aceeasi marime puteti cantari aluatul si-l puteti imparti in bucati egale. Eu am facut unii uriasi. Mananci unul si nu-ti mai trebuie al doilea. Daca branza nu e pe gustul vostru le puteti schimba umpluturile. Puteti folosi cascaval, carne tocata, ciuperci si ceapa, gem sau chiar ciocolata. Puteti sa folositi orice alta umplutura va placa voua. Langosii sunt foarte buni calzi, fierbiti chiar. Asa cum sunt buni si papanasii. Acum, daca va raman, ii putieti incalzi in cuptor sau in air fryer. Mie imi plac si reci, asa ca nu ma deranjeaza sa-i mananc a doua zi. Sper din suflet sa incercati si voi reteta, sa va placa si sa va aduca aminte de copilarie!
Excelenta reteta!