Ingrediente
- 800 g rosii pasate
- 4-5 linguri ulei
- 4-5 catei de usturoi
- 2 vinete
- 2 dovlecei
- 2 ardei iuti
- 2 ardei grasi
- 2 cepe tocate julien
- 1 morcov razuit
- 1 legatura patrunjel
- putin cimbru
- sare
- piper
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de ghiveci de legume le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de ghiveci de legume este inca una din cele care imi amintesc de copilarie. Bunica mea are gradina mare, iar in copilarie cultiva tot felul de legume. Aveam ceapa, ardei, rosii, castraveti, dovlecei, vinete, chiar si porumb sau fasole verde. Mai cultiva si cartofi, varza si morcovi. Aveam verdeata si salata, ridichi si loboda. Cam tot ce aveam nevoie pentru mancare gaseam in gradina la bunica. Ea nu a cumparat niciodata legume de la magazin. Folosea ce avea, iar daca nu avea ceva, ii trimitea matusa mea. Foarte rar cumpara peste, uneori fidea, dar cel mai mult se baza pe ceea ce crestea cu mainile ei. Pana si paine o facea din graul ei pe care si-l macina.
Vara mancam foarte des acest ghiveci de legume pentru ca era extrem de cald si pentru ca nu prea mancam preparate cu carne. Ne bazam foarte mult pe legume, branza si oua, iar painea de casa nu ne lipsea. Acum ca ma gandesc, cred ca am fost foarte norocosi sa ne putem bucura de mancare curata, direct de la sursa, fara chimicale sau procesare. Bunica facea tocana cu legumele pe care le avea la dispozitie. Uneori punea dovlecei pentru ca erau fragezi, alteori nu. Uneori punea rosii proaspete din gradina, alteori bulion facut de ea. Era mancarea adevarata pe care o facea cu ceea ce aveai la dipozitie pentru ca nu aveai de unde sa cumperi legume.
Cum facem cel mai bun si mai gustos ghiveci de legume?
Pentru un ghiveci de legume gustos si aromat este foarte important sa caliti legumele. Bineinteles ca pe puteti cali pe toate odata. Eu am optat sa le calesc pe fiecare in parte si am adaugat cat mai putin ulei posibil. Daca doar am fierbe legumele, gustul nu ar fi niciodata la fel. Reteta nu are carne, nici condimente, deci are nevoie de un minim de calire pentru a se dezvolta aromele. Nu va speriati de calire. Daca e realizata corect, nu ne face rau. Daca totusi nu putem manca nimic calit, adaugati putina apa si inabusiti totul. Mai puteti si sa coaceti legumele in cuptor, apoi sa le adaugati in sos. Eu am procedat la fel cum facea bunica mea, dar voi sunteti liberi sa alegeti.
Pentru acest ghiveci de legume puteti folosi orice doriti si orice aveti la indemana. Eu am folosit legumele mele preferate, insa voi puteti pune ceea ce va place. Mai puteti adauga fasole verde, conopida, broccoli, o mana de spanac, ciuperci, cartofi. Orice legume doriti! Pentru un plus de savoare bunica punea si ardei iute intreg si la fel fac si eu. Bunicul il manca, insa noi ii simteam gustul in ghiveci. Pentru a servi aceasta mancare puteti sa mai faceti o garnitura sau sa-o mancati pur si simplu. E minunata cu paine proaspata si branza telemea. Merge la fel de bine cu pui pe sticla, peste sau chiar cu cartofi fierti. Si cu orez e la fel de gustoasa si va asigur ca o sa placa intregii familii!