Ingrediente
Pentru aluat:
- 6 oua separate
- 150 g pesmet
- 100 g zahar
- 50 g faina
- putina sare
Pentru sirop:
- 300 g zahar
- 400 ml apa
- 2 linguri esenta de rom
Pentru decor:
- gem de capsuni sau de zmeura
- 500 ml smantana pentru frisca
- 50 g zahar pudra vanilat
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de savarine cu pesmet fara drojdie le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de savarine cu pesmet este ideala atunci cand vrem repede o savarina de casa bine insiropata si foarte gustoasa. Am mai facut reteta de savarine cu aluat dospit. Unele clasice, unele cu ciocolata sau in varianta uriasa. Totusi, voiam de ceva vreme sa fac si o varianta fara dospire, mai usoara si mai rapida. Savarinele nu sunt greu de facut, doar ca prepararea dureaza. Trebuie sa facem aluatul, sa-l lasam la dospit apoi sa-l punem in forme. Se lasa apoi iar la dospit si abia dupa aceea se pun la copt. Asta inseamna timp pe care nu-l avem mereu la dispozitie. Reteta aceasta foloseste un fel de pandispan pe baza de pesmet si este mult mai rapida. Gustul este insa la fel de bun, deci merita incercata. Savarinele sunt foarte gustoase si se insiropeaza mult mai bine si mai repede.
Pentru aceasta reteta de savarine cu pesmet nu aveti nevoie de multe ingrediente. Cand eram copil mi se parea ca e imposibil sa pregatim savarinele acasa. Imi imaginam ca se fac numai la cofetarie pentru ca sunt greu de facut si necesita tehnici speciale. Tata ne cumpara cate o savarina de fiecare in weekenduri si mi se pareau ceva de vis. Erau foarte insiropate, aveau multa frisca si o glazura dulce-acrisoara de capsuni sau zmeura. Alteori tata schimba regsitru si ne lua amandine. La fel de bine insiropate, cu gust de rom si multa ciocolata. Mama venea acasa cu cremsnit cumparat de la cofetaria din Gara de Nord, acolo unde lucra. Erau prajituri de cofetarie facute cu ingrediente bune, erau mereu proaspete si foarte gustoase. Astazi cu greu le mai gasim, asa ca varianta de casa e mai buna.
Cum facem niste savarine cu pesmet gustoase si bine insiropate?
Pentru aceste savarine cu pesmet incepem cu siropul. Acesta este unul simplu, facut cu apa, zahar si esenta de rom. Eu il fac mai concentrat la inceput, apoi il diluez cu apa. In felul acesta il racesc mai repede. In locul esentei de rom puteti pune si rom autentic, asta daca aveti. Va da o aroma aparte, insa tineti cont ca acela are si alcool. Daca serviti savarinele copiilor, va trebui sa fierbeti siropul astfel incat sa se evapore alcoolul. La fel si pentru femeile insarcinate sau pentru cei ce nu au voie alcool. Puteti inlocui esenta de rom si cu esenta de lamaie sau de vanilie. Totusi, romul este caracteristic acestei retete. Siropul trebuie sa fie rece sau macar la temperatura camerei cand veti insiropa savarinele. Daca va fi fierbinte, savarinele se vor dezintegra si sunt sigura ca nu veti dori asta.
Compozitia pentru aceste savarine cu pesmet se face si ea foarte repede. Bateti albusurile spuma impreuna cu zaharul, apoi adaugati restul ingredientelor. Veti obtine un aluat de pandispan pe care nu trebuie decat sa-l puneti in forme. Umpleti formele pana sus pentru ca nu vor creste precum cele cu aluat dospit. Se pun apoi la cuptor pana se rumenesc si apoi se insiropeaza. Aveti grija sa fie racite complet inainte de a le umple cu frisca. Daca sunt calde, frisca se va topi. Toppingul de deasupra l-am obtinut din gem de capsuni pasat cu bine in robot. Asamblati savarintele punand frisca si decorand cu gemul de capsuni sau zmeura. Savarinele vor iesi de-a dreptul minunate, bine insiropate si super aromate. Incercati si reteta mea de indiene cu frisca pentru o alta prajitura a copilariei! Pofta buna!