Reteta de socata pas cu pas

Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Carte de bucate - JamilaCuisine Cele mai iubite retete - vol.2
Reteta de socata
Reteta de Socata video
Servire Preparare
10 portii 10 minute
4.2/5253 voturi
Ingrediente

Reteta de socata este o bautura dulce acrisoara, cu o aroma puternica de soc, usor acidulata si extraodinar de buna. Mai mult, aceasta bautura este si foarte sanatoasa, fiind potrivita pentru persoanele cu probleme digestive. In reteta video de mai jos vreau sa va arat cum sa faceti aceasta reteta pas cu pas, foarte usor, la voi acasa. Urmeaza bineinteles si rereta de sirop de soc, insa pana atunci ne racorim cu aceasta bautura. Socata este bautura copilariei mele si nu era primavara in care mama sa nu faca o portie mare. Aveam in frigider sticle pline cu socata pe care o savuram rece-rece. Era pur si simplu minunata!

E mai, e frumos afara (macar teoretic) pomii sunt infloriti si in aer se simte un parfum extraordinar. Tot dupa parfum am aflat ca vecinul din spatele casei mele are un soc mare si frumos care tocmai a inflorit. Si cum eu sunt innebunita dupa socata, l-am rugat sa-mi dea voie sa culeg cateva flori de soc. Voiam sa va arat si voua reteta de socata pe care o stiu de la mama. Atat de mult imi place socata incat profit la maxim de florile de soc si-mi fac socata de cel putin 2 ori pe an. Adun mereu mai multe flori si le congelez. Cand vreau socata, le pun direct congelate in borcan.

Pentru acesta reteta eu am folosit zahar brut nerafinat, dar puteti folosi si zahar alb tos, miere sau chiar fructoza. Puteti pune cat de mult sau de putin zahar doriti, in functie de preferinta voastra. Eu am pus 500 de grame si a fost suficient de dulce chiar si pentru gusturile sotului meu. Socata trebuie sa stea la soare, sau macar in bucatarie, la temperatura camerei. Dupa 3-4 zile va incepe sa se aciduleze si lichidul sa se tulbure. Poate dura mai mult de trei zile pana ce aceasta se aciduleaza si o puteti tine pana la 10 zile. Daca vreti s-o faceti mai interesanta, puteti adauga in ea putin sirop de capsuni.

Depinde doar de voi cat de acidulata vreti sa fie, dar va dezvolta si alcool daca este tinuta mai mult de 4-5 zile. Foarte important este sa amestecati socata in fiecare zi si sa folositi un boarcan din sticla. Puteti pune in aceasta reteta si foarte putina drojdie, 5 grame pentru 5 litri de apa. Aceasta va grabi procesul de fermentatie si socata va fi gata mai repede. Eu nu am pus, ci am asteptat ca fermentatia sa se produca natural cu ajutorul florilor de soc si al lamaii. Socata se strecoara si se pastreaza in recipiente din sticla, la frigider. Se serveste rece cu felii de lamaie sau cuburi de gheata.

Mod de preparare reteta de socata: