
Ingrediente
Pentru mucenici:
- 1 kg faina
- 600 ml apa
- 150 g zahar
- 120 ml ulei
- 15 g drojdie uscata
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 lingura extract de lamaie
- putina sare
Pentru sirop:
- 500 ml apa
- 200 g zahar
- coaja de lamaie
- coaja de portocala
Pentru decor:
- 300 g miere
- 300 g nuca macinata
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de mucenici de post cu nuca le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Acesti mucenici de post insiropati se pregatesc pe 9 Martie, atunci cand se este sarbatoarea celor 40 de Mucenici si este post. Anul trecut aceasta sarbatoare nu a cazut in post si am facut mucenici moldovenesti „de dulce”, adica varianta cu lapte, oua si unt. De obicei aceasta sarbatoare cade in post, dar mai sunt si cazuri in care postul Pastelui incepe mai tarziu de 9 martie. Asta se intampla atunci cand Pastele pica mai tarziu, in mai. Oricum, fiecare alege varianta pe care vrea s-o faca, de post sau nu. Stiu ca nu toata lumea tine post, asa ca imi place sa va ofer toate variantele, pentru a avea de unde alege. Am varianta si pentru mucenicii muntenesti sau mucenici cu zeama, asa cum se fac in sudul tarii care sunt la fel de gustosi si de aromati.
Cand eram mica, la noi, in Bucuresti, nu se faceau mucenici de post insiropati, ci se facea varianta cu zeama. Vecinele mele ne imparteau boluri intregi cu acest preparat pentru sufletul celor plecati dintre noi. Erau o nebunie! Ii gustam pe toti, si faceam un top cu cei mai buni. Mama a inceput la un moment dat sa faca mucenici moldovenesti si de cand i-am descoperit, m-am indragostit de ei. Mari, pufosi, aromati, cu multa nuca si miere. Erau un deliciu. Imi plac foarte mult, dar ii fac doar la inceput de martie pentru ca atunci sunt cei mai buni. De cand i-am descoperit, ii fac in fiecare an. Sunt foarte iubiti in familia mea si ii mancam in aceeasi zi pe toti. Niciodata nu ne ajung si de fiecare data spun ca ar trebui sa fac portie dubla. Dar parca sunt mai buni asa.
Cum facem cei mai buni mucenici de post pufosi?
Pentru acesti mucenici de post pufosi incepem cu un aluat simplu, asemanator celui de paine, doar ca are adaos de zahar si arome. Este un aluat simplu, usor de facut, dar care iese foarte pufos. Este important sa-l framantati bine si sa nu adaugati multa faina in plus. Puteti presara putina faina pentru a nu se lipi prea tare, insa puneti o cantitate foarte mica. Ca arome am folosit extractele naturale marca JamilaCuisine. Sunt de foarte buna calitate, parfumate si usor de folosit. Nu contin chimicale si le puteti folosi la orice. Mai puteti folosi si coaja de lamaie sau de portocala. De fapt, puteti pune orice aroma doriti si orice va place. Eu merg pe vanilie si citrice. Aluatul va trebui sa fie usor moale, usor lipicios. In felul acesta suntem siguri ca mucenicii ies super pufosi. (P)
Dupa ce am facut aluatul pentru acesti mucenici de post pufosi, il impartiti in 18 bucati egale. Rulam fiecare bucata ca pe un snur, unim capetele pentru a forma un cerc si rasucim pentru a forma un 8. Mucenicii formati trebuie lasati sa creasca apoi se pun la copt pana se rumenesc bine. Siropul e si el simplu si se face cu apa, zahar coaja de lamaie si de portocale si extracte de vanilie si lamaie. Mai puteti pune si o pastaie de vanilie pentru extra aroma. Mucenicii complet raciti se insiropeaza cu siropul cald, apoi se ung cu miere si se trec prin nuca macinata. Pentru ca nuca sa fie mai gustoasa, imi place s-o rumenesc usor intr-o tigaie fara ulei. Si mucenicii sunt gata, moi, pufosi, insiropati si foarte gustosi. Incercati si varianta de mucenici umpluti. E minunata!