Ingrediente
- 200 g smantana grasa
- 600 g faina Pambac 000
- 3 oua
- 1 lingura esenta de rom
- 1 lingura esenta vanilie
- 70 g zahar
- 50 ml lapte
- putina sare
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de minciunele din copilarie il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Mai tineti minte reteta de minciunele sau uscatele din copilarie? Acele gogosi crocante pe care mamele si bunicile noastre le faceau repede, fara dospire si fara drojdie? Era acel desert rapid cu care ne potoleam pofta de dulce repede si cu putine ingrediente. Eu fac parte din generatia in care, in copilarie, nu aveam acces la foarte multe ingrediente pentru deserturi, ca acum. Nu gaseam frisca naturala, nu gaseam ciocolata cu continut ridicat de cacao, nu gaseam mascarpone, crema de branza si multe altele. Majoritatea deseturilor noastre erau facute pe baza de aluaturi. Gogosi, clatite, cozonac, cornulete. Prajiturile cu creme si torturile le cumparam de obicei de la cofetarie.
Noua ne placeau gogosile sau orice aluat prajit, asa cum sunt si aceste minciunele. Mama ni le tot facea si noi le recunosteam dupa formele de fundita pe care le aveau. Erau mai crocante decat gogosile, dar la fel de gustoase si de aromate. Eu am folosit o reteta veche de minciunele, una cu smantana, facuta intr-un aluat fraged, fara drojdie. Am folosit faina Pambac 000 care a fost excelenta si care s-a comportat perfect in aluat. L-am aromatizat cu esenta de rom, insa voi puteti pune si rom veritabil sau chiar brandy. Trebuie doar sa inlocuiti laptele dulce cu romul. Chiar daca nu are drojdie, lasati-l sa se odihneasca cel putin 30 de minute pentru a fi usor de intins.
Cum obtinem forma de minciunele?
E simplu sa formam aceste minciunele. Aluatul se intinde destul de subtire, iar cu o rola de patiserie sau cu un cutit ascutit taiem fasii nu foarte late. Taiem apoi fiecare fasie in dreptunghiuri si le facem o taietura in mijloc. Introducem unul din capete prin taietura, cat sa obtinem o fundita. Procedeul e extrem de simplu, iar in reteta video il puteti vedea pe indelete. Chiar daca nu contine drojdie, aluatul se va umfla putin in timpul prajirii si se vor forma mici bule de aer la suprafata minciunelelor. Acest lucru este normal si e foarte bine sa se intample asta. Nu prajiti prea mult aluatul, ci doar pana devine auriu si e bine gatit si in interior. Nu vor fi la fel de pufoase ca gogosile, dar vor fi fragede si usor crocante.
Aceste minciunele sunt bune atat calde, cat si reci. Nu sunt deloc uleioase si le puteti pudra cu zahar sau servi ca atare. Sunt minunate cu dulceata, crema de ciocolata sau cu orice doriti. Faina Pambac a fost de-a dreptul minunat si a conferit aluatului textura perfecta. E buna in orice aluat, dulce sau sarat si o puteti folosi cu incredere. Minciunelele acestea mi-au adus aminte de copilarie si de retete mamei mele. Este genul de reteta pe care vrei s-o impartasesti si copiilor tai si pe care vrei s-o transmiti din generatie in generatie. Sper din suflet sa va placa si voua, iar daca vreti sa incercati un alt desert al copilariei, va recomand reteta mea de cornuri moldovenesti super pufoase si aromate!
Foarte buna reteta, o fac mereu si imi ies bune de fiecare data.