Dulceata de afine, dulceata preferata a papanasilor – reteta video

Dulceata de afine cu zeama de lamaie
Dulceata de afine facuta in casa. O reteta simpla si delicioasa de dulceata de afina numai buna pentru a fi servita cu papanasi sau gogosi.
Preparare 10 minute
Gatire 1 ora
Timpul total 1 ora 10 minute
Categorie Conserve
Bucatarie Romaneasca
Servire 6 borcane
Va place aceasta reteta?Va rog sa-i acordati 5 stelute!
No ratings yet

Ingrediente
 

  • 3 kg afine
  • 2 kg zahar
  • zeama de la 2 lamai

Mod de preparare video
 

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de dulceata de afine le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

Reteta de dulceata de afine este minunata toamna, atunci cand afinele romanesti se gasesc peste tot pe piata. Mie imi plac foarte mult afinele salbatice, cele care se gasesc in paduri. Sunt mai mici, dar foarte gustoase si parfumate. Totusi, se gasesc greu pentru ca se culeg greu. In lipsa acestora ma multumesc si cu cele de cultura, dar romanesti. Cele romanesti sunt dulci, aromate si au o culoarea minunata. Am gasit afine ieftine si primul meu gand a fost sa fac o dulceata. De fiecare data cand fac papanasi imi place sa-i servesc cu dulceata de afine. Afinele se potrivesc perfec cu smantana si cu papanasii pufosi si gustoasi. In plus, pot folosi acesta dulceata la orice desert. Clatite sau gogosi, orez cu lapte sau pur si simplu paine pajita cu unt. Aceasta dulceata este fina, delicioasa, aromata si se face si usor. Este minunata pentru orice iubitor de fructe de padure.

Aceasta reteta de dulceata de afine nu necesit multe ingrediente si nici nu e greu de facut. De fapt se pregateste ca orice alta dulceata de fructe. De obicei pentru dulceturi aveti nevoie de proportie de 1:1. Adica de 1 kg de fructe punem 1 kg de zahar. Eu am scazut cantitatea de zahar la 750g. Daca doriti sa adauga si mai putin zahar de atat trebuie sa stiti ca va trebui sa fierbeti totul mult mai mult. Si trebuie sa mai stit ca veti obtine un fel de gem de afine.Afinele au o cantitate mare de apa in compozitie, iar noi trebui sa eliminam cat mai multa prin fierbere. Aceasta este metoda de conservare a fructelor cu zahar. FIerbem fructele cu zahar pana cand se evapora cat mai mult din lichidul pe care-l contin fructele. Prea mult lichid ramas inseamna posibilitatea ca dulceata sa se acreasca si sa se strice. Din acest motiv cantitatea de zahar folosita este foarte importanta.

Cum preparam o dulceata de afine perfecta?

Pentru aceasta dulceata de afine facuta in casa am inceput cu fructele. Le-am spalat foarte bine si le-am indepartat pe cele stricate. Am avut apoi grija sa le las la scurs foarte bine. E foarte important sa nu mai avem apa in plus in fructe. Foarte importanta este si oala in care fierbeti dulceturile. Neaparat sa fie o oala mare, din inox, cu baza groasa. Ideal ar fi sa aveti o cratita cat mai larga pentru ca lichidul sa se evapore cat mai rapid. Punem fructele in cratita, iar peste ele adaugam zaharul. Puteti folosi zahar gelifiant sau zahar obisnuit, dupa cum doriti. Zaharul gelifiant contine pectina care ajuta dulceturile sa se lege mai repede, deci veti fierbe mai putin fructele. Daca aveti pectina la indemana o puteti folosi cu incredere. Eu prefer sa folosesc zahar obisnuit de cele mai multe ori pentru ca il am mereu la insemana. Zahar gelifiant nu cumpar mereu, asa ca nu-l am mereu in bucatarie.

Pentru ca dulceata de afine sa iasa perfect trebuie sa amestecati des in ea si s-o spumati cu grija. Daca nu amestecati suficient de des, se poate prinde si afuma si sunt sigura ca nu va doriti asta. De aceea recomand sa stati aproape de oala si sa amestecati des. Borcanele pentru dulceata se spala bine cu apa si detergent si apoi se pun la cuptor, la 130 de grade, pana cand se usuca complet. Capacele se oparesc cu apa clocotita. In reteta video va arat si cum sa verificati dulceturile pentru a sti ca sunt gata. Trucul cu farfuria pusa in congelator este unul foarte bun si ne salveaza de fiecare data. In felul acest nu vom avea o dulceata prea apoasa sau prea fiarta. Nu uitati sa puneti dulceata fierbinte in borcane si sa strangeti bine capacele. Cand se raceste o puteti folosi deja pentru papanasi! Mie imi place la nebunie aceasta combinatie si o pastrez doar pentru papanasi.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Evaluați această rețetă




Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele retete

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÎmi place
308,927CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
554,300CititoriConectați-vă
1,870,000AbonațiAbonați-vă