Cozonac moldovenesc cu aluat oparit – reteta video

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de cozonac cu aluat oparit le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Sustine-o pe Jamila cu distribuire!

4.74 from 962 votes
Preparare 1 ora
Gatire 1 ora 10 minute
Timpul total 2 ore 10 minute
Categorie Desert
Bucatarie Romaneasca
Servire 20 portii
Calorii 451 kcal

Ingrediente
 

Pentru aluat:

  • 250 g zahar
  • 1 kg faina Grania pentru cozonac
  • 450 ml lapte
  • 8 galbenusuri
  • 40 g drojdie proaspata (20g drojdie uscata)
  • 100 ml ulei
  • 100 g unt topit
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • sare

Pentru crema:

  • 250 g rahat
  • 150 g zahar pudra
  • 200 g nuca macinata
  • 30 g cacao
  • 4 albusuri

Nutritie pe portie/bucata

Calorii: 451kcal | Glucide: 62g | Proteine: 9g | Grasimi: 18g | Grasimi saturate: 4g | Colesterol: 91mg | Sodiu: 61mg | Fibre: 2g | Zahar: 21g | Vitamina A: 265IU | Vitamina C: 0.2mg | Calciu: 55mg | Fier: 3.1mg

Pentru ca se apropie sarbatorile, nu puteam sa nu revin cu o noua reteta de cozonac. De data aceasta vreau sa va prezint un cozonac moldovenesc cu aluat oparit. Am tot vrut sa incerc aceasta reteta, mai ales ca toata lumea spunea ca se pastreaza proaspat mai mult timp. Sincer, pentru mine aceasta nu a fost niciodata o problema pentru ca eu fac unul sau maxim 2 cozonaci. Nu-mi place sa fac multi cozonaci si sa-mi ramana cu saptamanile. Ador cozonacul cald pe care sa-l mananc cu lapte rece. Mama facea tot timpul multi cozonaci, poate chiar prea multi. Framanta si cocea cu orele, uneori chiar pana noaptea tarziu. Cozonacii ei mi-au bucurat fiecare sarbatoare din copilariei si de atunci sunt si preferatii mei.

Revenind la acest cozonac moldovenesc cu aluat oparit, am testat reteta sa vad daca intr-adevarar ramane pufos si moale mai multe zile. La mine in casa a rezistat 4 zile si chiar s-a pastrat pufos, nu s-a uscat deloc. L-am invelit bine in folie de plastic si l-am tinut la temperatura camerei. Oparirea ajuta cozonacul, insa e foarte importanta si faina. Eu am folosit faina Grania pentru cozonac, celebra faina care creste de nu se se mai opreste. Este cea mai buna faina pentru cozonac si cea pe care mama o foloseste de ani de zile. Faina este foarte importanta pentru ca ea ne poate garanta reusita unui cozonac sau ne poate distruge reteta. Pe mine nu m-a dezamagit niciodata pana acum.

Cozonac moldovenesc cu aluat oparit, secrete pentru reusita reteta.

Desi poate parea complicata, reteta este accesibila si foarte buna. Oparirea fainii este un pas foate important pentru acest cozonac moldovenesc cu aluat oparit, insa nu e nimic greu. Pur si simplu dam in clocot o parte din lapte si-l adaugam peste putina faina. Lasam apoi amestecul sa se raceasca cat sa nu ne arda la deget. Nu punem drojdia pentru amestecul fierbinte pentru ca ii anulam actiunea si aluatul nu va mai creste. In rest trebuie sa avem toate ingredientele la temperatura camerei si restul de lapte sa fie cald. Framantam bine de tot aluatul si adaugam grasimea putin cate putin. Eu am pus ulei si unt, insa puteti pune doar ulei sau doar unt. Totusi o combinatie intre cele doua este perfecta.

Pentru crema, am optat sa fac un cozonac moldovenesc cu aluat oparit traditional. Asa ca am facut o crema de nuca cu cacao la care am folosit din albusurile de la aluat. In plus, am mai pus si rahat pentru ca imi place foarte mult. Voi va puteti alege orice crema doriti, orice va place. Mai puteti adauga stafide, merisoare sau orice alte fructe uscate. Puteti sa mai puneti ciocolata sau crema de ciocolata, in functie de gusturi. Sincer, acest cozonac, chiar cel mai bun cozonac cu aluat oprit pe care eu l-am incercat pana acum. E incredibil de pufos, se desface in fasii si are un gust absolut minunat. Trebuie neaparat sa incercati si voi aceasta reteta de sarbatori, alaturi de o pasca delicioasa.

RETETA NOUA

Mancare de urzici cu malai ca la bunica – reteta video

Mancare de urzici cu malai ca la bunica - reteta video Reteta de mancare de urzici cu malai este una olteneasca, de post, care imi...

Urmăriți-ma pe:

1,131,200FaniÃŽmi place
289,747CititoriConectați-vă
19,703CititoriConectați-vă
526,700CititoriConectați-vă
1,810,000AbonațiAbonați-vă

Ultimele retete


Adblocker a fost detectat! Va rog mult sa cititi urmatorul mesaj!

S-a detectat ca folositi Adblock Plus sau un alt software de blocare a reclamelor de pe acest site.

Site-ul jamilacuisine.ro este unul independent care se autosustine din crearea de continut online pentru toti cei care vor sa gateasca gustos si sanatos la ei acasa.

Retetele noastre au costuri mari de productie, costuri pe care le suportam in intregime noi, iar reclamele ne ajuta sa continuam sa facem asta oferindu-va voua in continuare continut 100% gratuit.

De asemenea, mentenanta acestui site necesita resurse financiare importante pe care trebuie sa le achitam lunar.

Va rugam sa adaugati site-ul jamilacuisine.ro in whitelist sau sa dezactivati software-ul de adblock.

Va multumim pentru sustinere! 

Echipa JamilaCuisine.

×