Baba Ghanouj | Salata de vinete orientala

Baba Ghanouj / Baba Ganoush
Baba Ghanouj | Salata de vinete orientala
Portii Timp de preparare Timp de gatire
4-6persoane 15minute 60minute
Portii Timp de preparare
4-6persoane 15minute
Timp de gatire
60minute
  • 4.5/5
  • 37 voturi
37 voturiX
Nu imi place!Reteta Ok!Buna!Foarte buna!Excelenta!
8.1%2.7%0%10.8%78.4%
Ingrediente
Ingrediente

Baba ghanouj sau mutabbal sau salata de vinete orientala a reprezentat pentru mine o surpriza placuta. De fel sunt mare fan al salatei de vinete cu maioneza si credeam ca e cea mai buna salata de vinete, asta pana am descoperit aceasta reteta. Baba ghanouj e o pasta de vinete coapte la care se adauga tahini (pasta de susan), zeama de lamaie si ulei de masline. In unele tari (Egipt) acest preparat poarta numele de mutabbal, iar cel numit baba ghanouj se face tot cu vinete coapte dar la care se adauga ceapa, rosii, patrunjel, zeama de lamaie, ulei de masline. In alte variante, baba ghanouj si mutalbbal sunt unul si acelasi preparat, numele fiind diferit doar in functie de tara. Parerile sunt impartite si este o intreaga polemica pe acest subiect.

Cea mai populara reteta de baba ghanouj este cea cu tahini, asa ca am ales s-o pregatesc si eu si s-o denumesc astfel. Pana la urma ca-i spunem mutabbal sau baba ghanouj, cel mai important e gustul si aici va pot spune ca e demential. Baba ghanouj insemna „tata rasfatat” in limba araba si legenda spune ca numele vine de la fiica unui batranel care nu mai putea mesteca mancarea, iar aceasta era nevoita sa-i marunteasca ingredientele pentru a o putea inghiti. Dragut, nu?

Pentru a face baba ghanouj avem nevoie in primul rand de vinele pe care trebuie sa le coacem. Reteta spune ca trebuiesc coapte pe flacara deschisa pentru a capata o aroma putin afumata. Mie mi-e groaza sa coc vinete in bucatarie din cauza fumului si a mizeriei, asa ca am mers pe varianta cocerii vinetelor la cuptor, la temepratura destul de inalta. Voi le puteti coace pe flacara aragazului sau chiar afara pe gratar. Eu nu am vrut sa apring focul pentru doar doua vinete. Vinele coapte se lasa la scurs apoi se toaca fie la cutit, fie intr-un robot de bucatarie. Eu am ales robotul pentru ca prefer o textura mai fina pentru aceasta salata, dar si cutitul este foarte bun la nevoie.

Un ingredient care va poate fi necunoscut este tahini, pasta de susan care este o sursa foarte buna de calciu de origine vegetala. Se gaseste destul de usor in orice supermarket sau in magazinele arabesti. Aveti si reteta mea tahini, usor de preparat si la fel de buna ca cea din comert. Optional mai puteti adauga iaurt in salata si tot optional este si cuminul sau chimionul. Atentie! Nu folositi chimen, nu sunt unul si acelasi condiment. Dimpotriva sunt total diferite.

Va provoc sa incercati aceasta varianta de salata de vinete orientala si sunt convinsa ca va fi si pe placul vostru. Este gustoasa, racoritoare si nu in ultimul rand sanatoasa si usor de preparat. Musai s-o faceti si sa-mi dati de stire, imi veti multumi mai tarziu!

Mod de preparare Baba Ghanouj: