Acasa Retete Video Baba Ghanouj | Salata de vinete orientala

Baba Ghanouj | Salata de vinete orientala

Baba Ghanouj / Baba Ganoush
4.2/587 voturi
Preparare 15 minute
Gatire 1 ora
Timpul total 1 ora 15 minute
Categorie Salata
Bucatarie Orientala
Servire 4 persoane
Calorii 283 kcal

Ingrediente
 

  • 2 vinete
  • 2 linguri iaurt
  • 2-3 linguri tahini
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 2-3 catei de usturoi
  • zeama de la o lamaie
  • putin cumin
  • putina sare

Mod de preparare
 

  • Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de baba Ghanouj il gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!

Nutritie

Calorii: 283kcalGlucide: 35gProteine: 7gGrasimi: 16gGrasimi saturate: 2gColesterol: 1mgSodiu: 505mgPotasiu: 1255mgFibre: 16gZahar: 19gVitamina A: 131IUVitamina C: 26mgCalciu: 89mgFier: 3mg
Ai incercat aceasta reteta?Urmareste-ma pe @JamilaCuisine sau tag #jamilacuisine!

Baba ghanouj sau mutabbal sau salata de vinete orientala a reprezentat pentru mine o surpriza placuta. De fel sunt mare fan al salatei de vinete cu maioneza si credeam ca e cea mai buna salata de vinete. Asta pana am descoperit aceasta reteta. Baba ghanouj e o pasta de vinete coapte la care se adauga tahini (pasta de susan), zeama de lamaie si ulei de masline. In unele tari (Egipt) acest preparat poarta numele de mutabbal, iar cel numit baba ghanouj se face tot cu vinete coapte dar la care se adauga ceapa, rosii, patrunjel, zeama de lamaie, ulei de masline.

In alte variante, baba ghanouj si mutalbbal sunt unul si acelasi preparat, numele fiind diferit doar in functie de tara. Parerile sunt impartite si este o intreaga polemica pe acest subiect. Cea mai populara reteta de baba ghanouj este cea cu tahini, asa ca am ales s-o pregatesc si eu si s-o denumesc astfel. Pana la urma ca-i spunem mutabbal sau baba ghanouj, cel mai important e gustul si aici va pot spune ca e demential. Este foarte popular in foarte multe tari arabe si nu numai. Il gasim in restaurantele orientale de peste tot in lume, chiar si in Romania

Baba ghanouj insemna „tata rasfatat” in limba araba. Legenda spune ca numele vine de la fiica unui batranel care nu mai putea mesteca mancarea, iar aceasta era nevoita sa-i marunteasca ingredientele pentru a o putea inghiti. Dragut, nu? E tipul de legenda care iti da o stare de bine atunci cand pregatesti reteta. Mie mi-a placut foarte mult. Pentru a face baba ghanouj avem nevoie in primul rand de vinele pe care trebuie sa le coacem. Reteta spune ca trebuiesc coapte pe flacara deschisa pentru a capata o aroma putin afumata.

Cum coacem vinetele pentru aceasta salata orientala?

Pentru aceasta reteta de baba ghanouj mi-e groaza sa coc vinete in bucatarie din cauza fumului si a mizeriei. Asa ca am mers pe varianta cocerii vinetelor la cuptor, la temepratura destul de inalta. Voi le puteti coace pe flacara aragazului sau chiar afara pe gratar. Eu nu am vrut sa apring focul pentru doar doua vinete. Vinele coapte se lasa la scurs apoi se toaca fie la cutit, fie intr-un robot de bucatarie. Eu am ales robotul pentru ca prefer o textura mai fina pentru aceasta salata. Si cutitul este foarte bun la nevoie.

Un ingredient care va poate fi necunoscut in reteta de baba ghanouj este tahini, pasta de susan care este o sursa foarte buna de calciu de origine vegetala. Se gaseste destul de usor in orice supermarket sau in magazinele arabesti. Aveti si reteta mea tahini, usor de preparat si la fel de buna ca cea din comert. Optional mai puteti adauga iaurt in salata si tot optional este si cuminul sau chimionul. Atentie! Nu folositi chimen, nu sunt unul si acelasi condiment. Dimpotriva sunt total diferite. Va provoc sa incercati aceasta varianta de salata de vinete orientala si sunt convinsa ca va fi si pe placul vostru.

Mod de preparare Baba Ghanouj:

Tefal Club

Ultimele retete:

Fasole verde in stil asiatic – reteta video

Fasole verde in stil asiatic - reteta video Reteta de fasole verde in stil asiatic este ideala pentru perioada postului sau atunci cand nu dorim...

Quesadilla cu mozzarella si carne de vita – reteta video

Quesadilla cu mozzarella si carne de vita - reteta video Reteta de quesadilla cu mozzarella si carne de vita e fix ceea ce ne trebuie...

Tort cu mousse de ciocolata – reteta video

Tort cu mousse de ciocolata - reteta video Reteta de tort cu mousse de ciocolata este perfecta pentru fanii gustului intens si aerat de ciocolata....

Fursecuri poloneze pentru Craciun – reteta video

Fursecuri poloneze pentru Craciun - reteta video Reteta de fursecuri poloneze pentru Craciun este una din cele mai bune retete de fursecuri pe care le-am...

Paste de legume cu somon si sos alb – reteta video

Paste cu somon si sos alb - reteta video 400 g somon200 ml supa legume (/ peste)250 g paste din faina de naut (Barilla)300...

Sarmale vegane / sarmale de post – reteta video

Sarmale vegane / sarmale de post - reteta video Reteta de sarmale vegane este perfecta pentru perioada postului ce tocmai a inceput. Postul Craciunului incepe...